Viata in Spania

Stiti romanii care merg la munca in Spania, ii stiti nu ? E adevarat ca atunci cand se intorc in tara rastalmacesc cuvinte in spaniola si se plang cat de greu au dus-o ei cu munca, numai ca sa ii faca pe celalalti sa creada ca acolo o duc foarte greu.
Mi-am adus aminte astazi de o intamplare fericita dar si trista, pe care a avut-o un prieten de al meu, Cristi.

Ei bine – doi frati, prieteni cu Cristi, au primit o oferta de munca in Spania de la o cunostinta de a lor. Nu mai stiu exact ce aveau sa munceasca, din cate tin minte la masline. Bineinteles ca au acceptat propunerea asa ca l-au luat cu ei la munca in Spania si pe Cristi, care la 20 si ceva de ani nu avea inca un job stabil si nici o sursa de venit prea buna. Odata ajunsi in Spania, planurile au luat o alta intorsatura, nici acum nu am inteles lucrul acesta, dar cei trei au fost batuti de cativa oameni si trimisi inapoi in tara, doar Cristi a ramas in Spania, neavand bani pentru autocar. Cei doi au avut bani si s-au intors in tara batuti si fara loc de munca sau bani. Cand au ajuns astia in tara, Cristi nu era.
Vreo doua saptamani Cristi nu a mai raspuns la telefon, toti il stiau ratacit sau mort in Spania. Prietenii si o parte din familie (parintii ii sunt morti) incercau sa il sune in fiecare zi, dar nu raspundea nimeni la telefon. Intr-o zi a incercat sa il sune un verisor cam de aceeasi varsta cu el. Cristi a raspuns. Zilele urmatoare, cand ne-a povestit varul sau convorbirea m-am amuzat foarte tare.

– Ce faci Cristi, de ce nu ai raspuns la telefon pana acum,ai probleme, cum e acolo, ce s-a intamplat, unde dormi peste noapte?
– Ma.. toata lumea doarme-n pat, numai eu pe banca-n parc.

Asta mi s-a parut cea mai tare parte din convorbirea lor. Cristi era bine mersi, avea loc de munca si locuia la un camin din cate a zis la telefon. Asta dupa cateva saptamani petrecute prin parc cum zicea el, probabil cersind si dormind.

Dar un lucru nu am inteles nici acum, oare de ce i-au batut aia cand au ajuns acolo ?
Dar tot nu ii cred pe cei care vin de la munca din alta tara si se plang ca e greu.