Viața alături de Alzheimer – nutriție, exerciții și îngrijire

Pentru Alzheimer, debutul este tipic vârstei înaintate și progresia constantă a simptomelor. Prin urmare, treptat, o persoană începe să aibă nevoie de îngrijire, nutriție adecvată, controlul activității fizice. Are nevoie de un set de exerciții si grija celor dragi pentru a încetini cât mai mult posibil progresul bolii.

Organizația nutriției

La o persoană cu boala Alzheimer, patologia însăși sau depresia asociată cu aceasta pot afecta apetitul și capacitatea de a mânca independent. O alimentație bună este extrem de importantă pentru persoanele cu boala Alzheimer. Astfel, nutriția necorespunzătoare poate exacerba unele simptome ale demenței, cum ar fi letargia și confuzia. Dacă pofta săracă devine o problemă pentru pacient, oamenii care au grijă de acesta pot urma reguli nutriționale simple:

  • Trebuie să vorbești cu medicul. Uneori, un apetit slab este cauzat de depresia care trebuie tratată. O persoană poate suferi, de asemenea, de tulburări digestive, cum ar fi arsuri la stomac, constipație, diaree, greață sau durere, care pot afecta aportul alimentar. Acestea pot fi eliminate prin administrarea de medicamente.
  • Nu poți forța pacientul să mănânce. Este necesar să încurajezi pacientul să mănânce, să încerci să afle de ce nu vrea să mănânce (nu ii este foame, mâncarea este rece sau fără gust). Este important să tratăm o persoană ca un adult, și nu ca un copil. Nu vă supărați de faptul că pacientul mănâncă prost.
  • Mesele pot fi administrate în porții mici, adesea alternând principalele feluri de mâncare și gustări. Trebuie să vă gândiți la ce alimente sunt ușor de mâncat.
  • Mersul pe jos sau activitatea fizică pot ajuta la stimularea apetitului.

Regulile dietei pentru Alzheimer

Oamenii care se ocupă de bolnavi ar trebui să cunoască niște reguli. Trebuie să oferiți unei persoane o băutură după masă și nu înainte sau în timpul mesei, astfel încât persoana să nu se simtă plină înainte de începerea mesei. Trebuie să planificați mese pentru a include alimentele preferate. Utilizați-vă imaginația pentru a mări varietatea hranei pe care o oferă unei persoane cu boala Alzheimer. Este important să pregătiți feluri de mâncare care au diferite texturi, culori și temperaturi.

Nu ar trebui să alegeți alimente care să ofere o valoare nutritivă mică sau deloc pentru o persoană (de exemplu, chipsuri de cartofi, bomboane, băuturi carbogazoase și alte gustări). Alegeți gustări bogate în proteine ​​și calorii. Boala Alzheimer presupune livrarea tuturor nutrienților necesari, fără limitare, face ca gătitul să fie o sarcină ușoară: puteți cumpăra produse ușor de pregătit și de mâncat.

În plus, boala Alzheimer implică, de asemenea, probleme emoționale și merită făcută masa plăcută prin conversație, mâncăruri frumoase, muzică. Puteți prepara feluri de mâncare colorate, folosind patrunjel, piper roșu sau galben pentru a face alimentele să arate mai atractive și mai apetisante.

Exerciții pentru pacienți

La persoanele cu boala Alzheimer, activitatea fizică ar trebui să dureze cât mai mult posibil. Exercițiul regulat oferă multe beneficii, inclusiv îmbunătățirea rezistenței, întăririi sistemului cardiovascular. Exercitiile ajută persoanele care suferă de Alzheimer să își mențină abilitățile motorii și să îmbunătățească echilibrul, să crească energia, să promoveze activitatea în timpul zilei și de a adormi în timpul nopții si la îmbunătățirea starii de spirit. Exercitiile regulate cresc circulatia sangelui si pot mentine claritatea mentala mai mult si elimină anxietatea pacienților cu Alzheimer.

Alegerea activității

Tipul și intensitatea exercițiilor adecvate pentru o persoană cu boala Alzheimer depind de severitatea tulburării. Oamenii aflați în stadiile incipiente ale bolii se pot bucura de exerciții cum ar fi mersul pe jos, dansul și înotul, deși ar putea fi necesar să fie urmăriți. Cu cât progresează boala, poate fi necesară o mai atentă observare, iar acțiunile care ar putea duce la vătămare ar trebui evitate. Mai întâi, trebuie să alegi un hobby sau o ocupație plăcută pacientului și să adere în mod constant la planul de lecție. Printre sugestii se numără mersul pe jos, înotul, aerobic, yoga.

Înainte de a începe un program de exerciții, este important să discutați cu medicul dumneavoastră. Pot exista și alți factori, cum ar fi osteoporoza, o afecțiune cardiacă sau probleme de echilibru (posibil datorită medicamentelor) care pot limita sau inhiba anumite activități.

Medicul care participă la consultație poate să sfătuiască:

  • tipurile de exerciții care sunt cele mai potrivite și cele care trebuie evitate;
  • intensitatea antrenamentului
  • durata instruirii și orice limitări fizice;
  • recomandări către alți specialiști, care vă pot ajuta să vă dezvoltați propriul program de exerciții fizice.

Probleme de îngrijire: sindromul de apus

Sindromul de apus este o afecțiune comună a comportamentului la persoanele cu boala Alzheimer. Îngrijitorii descriu episoade de confuzie, anxietate, emoție sau dezorientare, care apar deseori seara. Episoadele pot dura câteva ore sau toată noaptea.

Deși cauza exactă a sindromului nu este cunoscută, experții consideră că există mai mulți factori. Acestea includ epuizarea fizică și psihică (după o zi lungă) și deplasarea ceasului corporal intern cauzată de trecerea de la lumina naturală la iluminatul artificial. Unii oameni au probleme cu somnul noaptea, ceea ce poate contribui la dezorientarea lor. Medicamentele care pot cauza excitare sau confuzie sunt, de asemenea, factori care contribuie la acest sindrom.

Leave a Reply