Valoarea prieteniei și principalele sale trăsături

Prietenia este un concept căruia i se acordă atenție de catre psihologi, filozofi și oamenii obișnuiți. Acest lucru nu este surprinzător, deoarece semnificația sa este extrem de controversată și provoacă numeroase contradicții.

Conform etimologiei și explicațiilor lexicale, cuvântul prietenie înseamnă un fel de relație care se distinge prin stabilitate, afecțiune reciprocă, precum și alte caracteristici. Dezvoltarea acestui fenomen are loc destul de rapid și se dezvoltă în contacte spirituale bazate pe afecțiune, influență reciprocă a oamenilor unii față de alții, respect și, prin urmare, asupra deschiderii, onestității și sincerității.

Prietenia este un cuvânt care înseamnă o unire, a cărei existență se bazează pe un anumit “cod”. După ce s-a rupt, este posibil să se încheie complet relația sau să se transfere într-o altă stare, care nu implică o comunicare strânsă și confidențială.

Atitudine prietenoasă individuala

Prietenia depinde deseori de scopurile, interesele și morala oamenilor, prin urmare, un astfel de concept adesea include o anumită unitate, o comunitate de idealuri. Bogăția care este prezentă în astfel de relații este determinată de valorile sociale. Contactul este însoțit de anumite fenomene: empatie, sprijin, comunicare, distracție. Toate acestea sunt funcții de prietenie. Adevărata companie este adesea însoțită nu de fenomene banale, ci de contact profund la nivel emoțional.

Natura și semnificația acestui concept pot înceta să fie unice sub influența anumitor factori, de exemplu, în cazul în care cineva are o familie, un nou hobby. De regulă, astfel de factori fac corecții in relații, dar dacă aceastea sunt puternice și reale, nu o sa reprezinte mari impedimente.

Prietenia este un cuvânt care are un caracter social, de aceea nu este suficient să o evaluăm doar din poziția psihologiei. Studiem fenomenul prezentat și ce înseamnă acesta în societatea modernă, o gamă largă de alte discipline: etică, sociologie, filozofie, etc.

Definiții alternative

În domeniul științific, cuvântul are mai multe definiții. De exemplu, prietenia în înțelegerea specialiștilor poate acționa ca un tip de relații selectiv-personale care apar între oameni. Aceste contacte sunt adesea caracterizate prin recunoaștere reciprocă, bunăvoință și încredere.

În acest context, un prieten este o persoană care respectă un altul, îl iubește, îl apreciază și îl sprijină întotdeauna în toate. Accentul în această situație este adesea vizat să sublinieze utilitatea și valoarea practică a fenomenului. Individualizarea relațiilor se datorează faptului că o persoană are nevoie de sprijin psihologic. Așa se formează ideea unui prieten, ca despre un alt “eu”. O persoană, după cum știți, poate fi judecată în funcție de cine este prietenul său, pentru că un tovarăș adevărat este o reflecție in oglindă a “eului”.

Evoluţia prieteniei

În mod convențional, schimbările în prietenia unei persoane cu alte persoane pot fi împărțite în mai multe etape, în funcție de varsta.

  • Copii. Această prietenie nu are legătură cu relațiile spirituale, ci cu activități comune și distracție obișnuită. Este cel mai ușor pentru copii să se întâlnească cu alți copii și ei găsesc rapid interese similare.
  • Adolescență. Când se dezvoltă conștiința de sine, apare o nevoie acută pentru o prietenie intimă. Adică un adolescent are deja nevoie de un prieten care să-l poată asculta, să-l sprijine și să-l ajute să ia o decizie și să aprobe anumite acțiuni.
  • Prietenie tinerească. Acestea sunt cuvinte care implică afecțiune, aleasă de individ în mod independent și are un caracter special. Pentru femei, nevoia unei astfel de relații este mai pronunțată decât pentru băieți, care iubesc comunicarea în grup între tovarășii lor. Fetele sunt secretive, deci au nevoie de un cerc îngust de prietene sau chiar de un prieten.
  • Prietenia adulților începe atunci când apare procesul de formare finală a personalității. În acest stadiu, relația dintre prieteni și prietene este mai apropiată, însă găsirea unor astfel de oameni este problematică. Acest tip de relație este însoțit de asistență reciprocă, sprijin, valori comune.

Prietenia este un fenomen care a fost întotdeauna distins prin moralitate socială și valoare specială, deoarece a permis adunarea oamenilor și conectarea lor. Nu e de mirare că implică o relație socială. Există, de asemenea, conceptul valorii morale a acestui fenomen, determinat de direcția socială, principiile speciale care stau la baza acesteia.

O definiție alternativă a acestui cuvânt este o virtute care se exprimă în afecțiunea reciprocă, comunitatea spirituală a doi oameni. În același timp, cele mai valoroase prietenii se bazează pe iubire, încredere perfectă. Criteriul real al procesului este libertatea externă, ceea ce face conceptul mai interesant și mai important.

Prietenia are o anumită dinamică și se poate dezvolta în două direcții: fie să înceteze cu totul, fie să se dezvolte în forme noi și să devină din nou unice. Dinamica acestui fapt se datorează, în principal, schimbărilor observate în tovarăși.

Prietenia este un fenomen care are un impact extraordinar nu numai asupra comportamentului uman, ci și asupra formării personalității sale. Tovarășii sunt selectați pe baza principiilor de similitudine, precum și datorită interacțiunii pe termen lung.

Leave a Reply