Pro Și Contra Utilizării Comentariilor DoFollow

Când un bloggeri devin obsedați de SEO, încearcă să obțină backlink-uri ce transferă Authority și Link Juice, fără a le păsa de consecințe. Cea mai simplă metodă de a obține avantajele prezentate mai sus, este scoaterea atributului Nofollow, al comentariilor de pe blogul personal, transformându-l într-unul Dofollow, care poate aduce și anumite avantaje dar și dezavantaje.

În primă fază, pare a fi un mic beneficiu pentru toată lumea, în sensul că Bloggerul primește un bonus la trafic și în același timp încurajează cititorii să comenteze cu ajutorul link-urilor Dofollow. Pe alta parte, cititorii primesc un link Dofollow, ce îi ajută în procesul SEO, însă, vreau să vă spun că link-urile de pe bloguri nu au o valoare extreme de mare, din simplul fapt că numărul blogurilor mari, dezvoltate din punct de vedere SEO sunt foarte puține, însă în orice caz, aceste link-uri valoarează mai mult decât un link Nofollow.

Însă, se uită câteva aspect importante aici. În primul rând, blogurile Dofollow sunt ținta spammerilor. Știu, folosiți akismet pentru a bloca acele comentarii de tip SPAM, însă, Google nu vede prea bine site-urile din ținta spammerilor și care aduc trafic “neorganic”. Aceste comentarii au o valoare nulă din punct de vedere SEO și majoritatea le acceptă, modificându-le după bunul plac, pentru simplul fapt că aceste comentarii vin de pe o mulțime de IP-uri. O greseală foarte mare căreia nici nu-i văd rostul de altfel.

După părerea mea, nu ar trebui să fie această diferențiere majoră între blogurile Dofollow și cele Nofollow și avantajele utilizării Dofollow, sunt foarte puține pentru ambele părți, și pentru cititori cât și pentru blogger. Știu, mulți nu vor fi de acord cu mine, considerând că backlink-urile obținute de pe blogurile Dofollow sunt foarte importante, dar vă spun că am ceva experiență în spate și aceste link-uri nu valorează foarte mult, așa cum vă închipuiți. Blogurile cu statistici SEO (Authority, PageRank, Trust etc) sunt foarte puține. Adică, vreau să vă spun că degeaba obțineți un Backlink de pe un blog dofollow dar cu PR0 sau 1, ori fără pic de backlink-uri, cu un Authority Rank pe LandingPage foarte mic etc.

Privind Din Prisma Comentatorului

Valoarea link-urilor Dofollow din comentarii
Să nu se înțeleagă greșit. Aceste link-uri nu sunt de neglijat, însă, blogurile bune, ce merită comentate numai pentru SEO sunt foarte puține, adică ce prezintă caracteristicile menționate mai sus. Un blog dofollow fără foarte multe avantaje SEO (Authority slab, PR mic, fără Trust și fără un sistem de Backlink-uri solid) vă oferă aceleași avantaje ca și un alt blog, Nofollow, cu aceleași statistici. Deci, link-urile de pe blogurile puse bine la punct din punct de vedere SEO se merită, și vă conferă un avantaj, însă, nici cele Dofollow nu sunt de neglijat (Și nu spun asta pentru că blogul meu este unul Nofollow).

Deasemenea, un post Dofollow, va atrage mult mai multe link-uri. Acum, imaginați-vă că nu prea este în regulă să aveți mai mult de 100 de link-uri pe pagină, și mai imaginați-vă că beneficiile aduse de către site-ul pe care comentați, se impart la toți comentatorii de pe acea pagină, și că nu sunteți singurul ce comentează. Imaginați-vă acum raportul Inbound/Outbound links, și îmi veți da dreptate în cele susținute de mine. Adică, eu prefer să comentez la un post Nofollow, ce are să zic un număr de 20 link-uri Outbound, decât să comentez pe unul Dofollow, cu 200 de link-uri Outbound.

Bloggerii pot scoate oricând atributul Dofollow al link-urilor
Mulți bloggeri, când realizează că beneficiile SEO aduse de numărul mare de comentatori și trafic sunt foarte puține, vor reveni la vechiul sistem de comentarii, Nofollow. Majoritatea fac asta pentru că deja în urma traficului crescut de pe urma Dofollow, vor crede că își pot îmbunătăți PageRank-ul rapid. Greșit!

Astfel, toate aceste link-uri Dofollow obținute de-a lungul timpului, își vor pierde tot LinkJuice-ul transferat, deși, nu în totalitate, o mare parte din el se va duce.

Și link-urile Nofollow transferă Juice, Trust și Authority!
Deși nu este o teorie demonstrată, toți specialiștii SEO susțin acest lucru și chiar și eu cred acest lucru, deoarece am obținut de-a lungul timpului o mulțime de link-uri Nofollow, care, într-un final au ajutat la procesul SEO, îmbunătățindu-mi statisticile. Deci, nu sunt de neglijat și despre link-urile Nofollow v-am mai vorbit.
Privind din prisma Bloggerului

Probleme cu SPAM-ul
Ținta spammerilor sunt desigur blogurile Dofollow, în principiu, spun asta pentru că nici blogurile Nofollow nu sunt iertate, să fim realiști. După cum v-am spus, știu că există Akismet sau alte plugin-uri ce vă ajută cu combaterea spamului, însă, aspectele SEO nu se văd, și dacă site-ul vostru este ținta spammerilor, procesul SEO poate avea de suferit, și dacă restul statisticilor nu s-au demonstrat încă, TrustRank-ul vostru are de suferit garantat.

Încurajarea cititorilor să comenteze
Bineînțeles, este o soluție, însă eu sunt de părere că un cititor interesat, va comenta și pe un blog Dofollow, dar și pe unul Nofollow, acest aspect nefiind un impediment pentru el, nu? O alternativă la asta, ar putea fi instalarea unui plugin CommentLuv însă și acesta are avantajele și dezavantajele lui.

Concluzii: Haideți să discutăm acum. Voi ce alegeți, Dofollow sau Nofollow și DE CE? Un răspuns argumentat ar fi excelent.