Prin Cernăuți

Cernauti este capitala pitoreasca a Bucovinei de Nord. Acest oras este situat pe colinele Carpatilor, pierzandu-se parca in negura timpului. In timp ce anii trec, se pierde orice urma a neamului romanesc. Ne leaga sute, respectiv mii de ani de istorie, dar ne despart doar 30 de kilometri. A

ceasta distanta mica isi pune amprenta destul de mult asupra romanilor aflati peste granita. O importanta atractie turistica este Universitatea din Cernauti. Aici vei avea ce vedea si ce auzi pentru ca poti opta pentru un ghid vorbitor de romana. In rest, limba romana nu o vei prea auzi, multi dintre locuitorii acestei zone vorbesc ucraineana.

Pe ici si colo se mai aud cateva cuvinte romanesti, dar de cele mai multe ori aceste cuvinte sunt soptite. In anul 1408, Alexandru cel Bun mentiona in arhivele sale, alaturi de Iasi si orasul Cernauti. In piata centrala din Cernauti se afla Monumentul Unirii, astazi din dorinta de a inlatura tot ce aminteste de un trecut romanesc, aceast monument a fost inlocuit cu statuia unui mare scriitor ucrainean.

Bulevardul pietonal din centrul orasului este marginit de case elegante, dar si de numeroase cafenele luxoase si restaurante. Ca in orice oras romanesc nu lipsesc bisericile. Biserica Armeneasca, din punct de vedere arhitectural reprezinta o bijuterie locala. Aceasta a fost construita intre anii 1896-1875. Biserica se remarca de la departare, aceasta avand o maretie si o culoare caramizie care nu te lasa sa treci pur si simplu pe langa ea.

Catedrala Sfantului Nicolae este un alt obiectiv turistic, apreciat datorita turlelor sale incrucisate. In interiorul acestei biserici se gasesc cateva informatii in limba romana referitoare la intemeierea bisericii. Aceasta biserica seama cu cea de la Curtea de Arges. Motivul acestei asemanari este faptul ca mitropolitul a stat o perioada la Arges, iar cand a ajuns la Cernauti a cerut sa fie schimbat planul bisericii, adaugandu-se elemente argesene.

 

Leave a Reply