Performanța tabletelor devine inutilă!

Motivul? Nu văd rostul dotării unei tablete cu un procesor Quad Core, câțiva GB de RAM sau chipset grafic avansat dezvoltat pe o multitudine de nuclee atât timp cât sistemele de operare actuale, Android, iOS sau RIM le limitează în ultimul hal. Ideea în sine este simplă: Nu poți face multitasking, nu ai nevoie de foarte multe resurse.

Vă dau exemplu noul iPad, HD sau whatever, dotat cu un display ce suporta o rezoluție de 2048x1536px, după cum spune și maestrul nwRadu. Pot să întreb cu ce m-ar ajuta pe mine o asemenea rezoluție, utilizată pe o tabletă de 10 inch? După cum probabil v-am spus, eu sunt posesor de Asus Transformer, al cărui display suportă o rezoluție de 1280×800 px. Chiar credeți că “pixelii” sunt atât de mari și de rari încât observați de aproape îi poți număra? Pot să pun pariu că ochiul uman nu va observa nicio diferență între o rezoluție de 1280×800 și una de 2048×1536 în cazul unei tablete.

Al doilea element inutil ar fi procesorul, cel mai performant la ora actuală fiind un Nvidia Tegra 3 Quad Core de 1Ghz. Pot să întreb și eu de ce o tabletă ar avea nevoie de un Quad Core? Și aici pun pariu că nu se vede nicio îmbunătățire majoră față de Tegra 2, care este un dual-core, din simplul fapt că nu ai cum să forțezi acel procesor, atât timp cât sistemul de operare te limitează. Spre exemplu, în cazul meu, nu pot rula mai mult de 2-3 aplicații SIMULTAN. Atenție: simultan și nu în background. În cel mai fericit caz, pot deschide browserul, winamp-ul și Polaris Office și cam atât. Chiar și cu toate astea deschise, procesorul își face treaba excelent și nu dă semne de oboseală. Drept urmare, nu văd rostul unui Quad Core.

Același lucru pot spune și despre memoria RAM ce măsoară 1GB în cazul meu. Cu toate aplicațiile deschise, a se înțelege aplicații cu care lucrez nu aplicații deschise doar de dragul de a ocupa memoria, nu reușesc să o utilizez pe toată, de fiecare dată rămânând liberi aproximativ 200-300MB. Bineînțeles, dacă vrei să-mi demonstrezi că o poți ocupa pe toată, o poți face, deschizând toate aplicațiile instalate însă întrebarea mea rămâne aceeași: “Ce rost are să țin deschise 10 aplicații dacă eu nu pot să lucrez decât cu una singură?”

Consider că aceste tablete au atins acel etalon de care nu mai pot trece sau cel puțin eu nu le mai văd rostul. Deasemenea, este bine de știut că viitorul nu este al tabletelor ci al ultrabook-urilor. Întrebuințarea tabletelor este limitată, foarte limitată aș putea spune în cazul în care sunteți și lipsit de internet.

Practic, sunt două elemente care stau în fața evoluției tabletelor:

  • Sistemele de operare, ce sunt incapabile de multitasking, cu excepția Windows-ului bineînțeles.
  • Structura hardware, deoarece hai să fim serioși, unde poți implementa atât performanță într-o tabletă de sub 1cm grosime? Tehnice e imposibil, însă oamenii sunt atrași numai de denumiri: “Quad Core” de exemplu.

În concluzie, tabletele ar trebui să se oprească undeva pe aici. Pur și simplu nu văr rostul în a investi 600-700 Euro într-o tabletă “performantă”, utilizată doar pentru a verifica mail-ul și a vedea câteva clipuri pe YouTube ori filme, când și una produsă de un brand mai necunoscut, cum ar fi Archos ori AllView să zicem, este capabilă de lucruri asemănătoare la preturi de 5 ori mai mici.