Osteoporoza – cauze, prevenție, diagnosticare, tratament

Una din cele mai frecvente boli ale acestui mileniu, osteoporoza sau, in traducere libera, sindromul oase poroase afecteaza din ce in ce mai multe persoane incepand cu varsta a doua, pentru ca la varsta a treia sa atinga apogeul simptomatologiei si manifestarilor.

Osteoporoza apare mai frecvent la femei si creste fragilitatea osului precum si riscul de a manifesta o fractura. Persoanele afectate de osteoporoza pot sa nu manifeste simptome clare o lunga perioada de timp insa o data cu instalarea bolii sa se confrunte cu dureri acute.

Cauzele aparitiei osteoporozei

De cele mai multe ori, osteoporoza apare fiind influentata de anumiti factori si avand cauze precise, care includ:

● Stilul de viata sedentar combinat cu greseli in alimentatie;
● Un mod eronat de absorbtie a nutrientilor de catre organism posibil si din cauza unei interventii chirurgicale;
● Aportul scazut de calciu si nivelul mic de vitamina D;
● Consumul excesiv de alcool, nicotina, cofeina;
● Diabet, boala celiaca sau menopauza precoce;
● Antecedente familiale;
● Reprezentantele sexului frumos sunt mult mai expuse acestei boli decat barbatii;
● Anumite medicamente prescrise pentru cancerul de san si de prostata, pentru tiroida, etc.

Preventia osteoporozei

Cu siguranta orice boala poate fi prevenita daca se actioneaza la timp. In cazul osteoporozei, persoanele cu predispozitie trebuie sa renunte la fumat, sa evite consumul de alcool, medicamente steroidiene, sa aiba o activitate fizica mai intensa, sa evite sedentarismul, sa isi ia calciul necesar din alimentele bogate in acest mineral si sa isi faca periodic analize medicale si testele necesare.

Diagnosticul osteoporozei

Se face pe baza unei vizite la medicul de familie care va indruma pacientul sa faca teste pentru stabilirea densitatii oaselor, spre exemplu testul DEXA. Se poate stabili de asemenea tipul de osteoporoza de care sufera pacientul sau pacienta, spre exemplu osteoporoza primara sau secundara.

Semne si simptome

In general, osteoporoza este o afectiune asimptomatica pentru mult timp. O data cu aparitia unei fracturi, durerile se intensifica, radiaza din spate spre partile laterale si sunt foarte suparatoare si persistente. Acest lucru ar trebui sa puna pe ganduri oamenii care trebuie sa isi programeze un control la medic de urgenta.

Remedii naturiste si alopate pentru tratarea osteoporozei

Cele mai frecvente metode de tratare naturista a durerilor cauzate de osteoporoza sunt acupunctura, reflexoterapia, masajul terapeutic si tratamentele homeopate sau fitoterapeutice. Din celalalt unghi, tratamentele alopate ale osteoporozei includ administrarea de estrogeni, calcitonina, bifosfati, derivati de vitamina D.

In concluzie, osteoporoza este o afectiune din ce in ce mai frecventa cu care se confrunta oameni de toate varstele, este putin periculoasa insa cu manifestari suparatoare si dureri destul de accentuate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *