Merită sau nu să faci cumpărături de Black Friday?

De cativa ani, un numar in crestere de cumparatori asteapta cu nerabdare si cu incantare ziua din an denumita ” black Friday”. Daca la americani aceasta zi este sarbatorita in ultima vineri din luna Noiembrie, Black Friday Romania nu are o zi foarte bine fixata, transformandu-se in Black Weekend, Black Week sau, pentru multe magazine, Black Year.

Evident, este imposibil pentru un magazin, oricat de potent financiar ar fi el, sa ofere reduceri de black friday pe intreaga durata a anului, in conditiile in care se considera ca toate aceste reduceri sunt extrem de mari. Tocmai de aceea, cumparatorii romani isi pun cateva intrebari in momentul in care vad ca reducerile nu se opresc si bombardeaza ecranele computerelor aproape intreaga toamna.

Merita achizitia produselor de black friday?

Expertii de la blackfriday.onlines.ro au facut o analiza privind produsele comercializate in perioada sarbatorii reducerilor, dar si privind magazinele participante la Black Friday si au ajuns la urmatoarea concluzie: daca achizitiile se fac in urma unei analize atente, merita. Cumparaturile inteligente de black friday sunt cele care respecta o serie de reguli si cele care sunt facute in magazine de incredere.

Inainte de a contura regulile de achizitie, cei de la onlines au evidentiat cateva lucruri:

  • Majoritatea magazinelor fac reduceri substantiale doar la cateva produse, iar stocul este limitat. Practic, cei care profita cu adevarat de reduceri sunt cei care fac cumparaturile la primele ore ale diminetii. Ulterior, magazinele se bazeaza pe impulsul cumparatorului.
  • Exista o multime de produse create special pentru a fi comercializate de black friday. De cele mai multe ori, aceste produse au o calitate scazuta, pentru a justifica pretul foarte mic.
  • Exista magazine care pregatesc din timp produsele pentru Black Friday, marind preturile cu cateva luni inainte pentru a avea de unde sa genereze reduceri de peste 50%.

Da, practicile magazinelor nu sunt intotdeauna cele mai curate, motiv pentru care orice cumparator trebuie sa se orienteze bine si sa respecte o serie de reguli inainte de a face o achizitie.

Cele 5 reguli ale cumparatorului de Black Friday!

1) Cine se trezeste de dimineata, departe ajunge. Sau, in acest caz, cumpara produse cu reduceri foarte mari.
2) Analiza este reteta succesului. Analiza atenta a produselor dorite, cu cateva luni inainte, poate sa duca la evitarea unor pacaleli.
3) Produsele achizitionate trebuie sa fie foarte bine verificate. In felul acesta se pot evita acele produse construite special pentru black friday.
4) Trebuie sa se evite achizitiile impulsive. Un produs nu se cumpara doar pentru ca este la reducere, ci pentru ca este nevoie de el.
5) Trebuie sa fie evitate produsele care oricum isi pierd valoarea intr-un timp scurt. Spre exemplu, nu este foarte indicat sa se cumpere telefoane de black Friday.

Concluzionand, sarbatoarea reducerilor merita din plin efortul, insa doar in anumite conditii. La fel ca si in alte domenii, nimic nu este atat de usor precum pare, asadar, nici reducerile uriase nu sunt pe toate gardurile, nici macar de black friday.

2 Comments

Leave a Reply