Mai merită să înființezi un cabinet notarial în 2018

In cazul in care iti doresti sa devi notar public, e nevoie sa indeplinesti cerintele pe care le prevede Legea Notarilor Publici si a Activitatii Notariale, respectiv Legea nr. 36/1995. Examenel pentru ocuparea locurilor de notari publici se organizeaza in baza Regulamentului adoptat. Notarul public este persoane care indeplineste conditii precum: este cetatean roman si are domiciliul in Romania, fiind capabil de a exercita drepturile civile, are o licenta in domeniul Dreptului, stiinte juridice sau este doctor in drept.

Alte cerinte ar fi sa nu aiba antecedente penale, sa se bucure de o reputatie cat mai buna, sa cunoasca limba romana si este apt medical pentru a-si exercita functia. In primul rand, e nevoie de a avea timp de 2 ani functia de notar stagiar, promovand apoi examenul de notar public. O alta posibilitate ar fi sa-si exercite timp de 5 ani functia de notar, judecator, avocat, procuror sau orice alta functie care presupune cunostinte juridice, dovedind cunostintele necesare unei functii precum cea de notar.

Sunt cunoscute doua posibilitati pentru a putea deveni notar public:

1. Dupa ce ai exercitat functia de notar stagiar timp de 2 ani, finalizandu-se printr-un examen.

2. Dupa ce ti-au fost verificate cunostintele printr-un cocnurs, a persoanelor care au o experienta de minim 5 ani intr-un domeniu care presupune cunostinte juridice.

Inainte de a debuta in functia de notar, individul are termen de 60 de zile din momentul numirii sa-si inregistreze biroul notarial la o Curte de Apel, evident, cea in circumscriptia care se gaseste sediul Biroul Notari Publici.

Vizavi de functia de notar stagiar, Uniunea Nationala a Notarilor Publici an de an organizeaza examenul prin care poti deveni notar public, pentru notarii stagiari care si-au dus la bun sfarsit cei doi ani de activitate.

De cunoscut ca Regulamentul, prin articolul 30 interzice unui notar public orice mijloc de a-si face reclama, cu exceptia cazurilor in care se face referire la existenta biroului notarial, programul de lucru si activitatea desfasurata.

In concluzie, daca esti hotarat si ai rabdarea necesara sa accepti birocratia si sa treci prin nenumaratele “teste” ale sistemului, meseria, daca ii putem spune asa, de notar, ramane in continuare una fiabila si in anul 2018.

Leave a Reply