Influența Linkurilor OutBound, Asupra Trust-ului

Și de aici pornesc problemele în primul rând, ce constau în oferirea de link-uri externe (OutBound), site-urilor cu conținut relevant. Mentalitatea de român îmi spune: “Cum? Să ofer eu un link unuia, gratuit? Nici vorbă! Mai mult de atât, să pierd și PageRank? Eu ce beneficiu am?” și astfel, 90% din cei ce administrează un site sau blog, refuză să ofere un link.

Tâmpenii, oameni buni! De fapt, adevărul este că odată ce un site sau mai exact, o pagină anume oferă un link extern, către alt site, relevant din punct de vedere al conținutului și link-urilor obținute, între acestea, se stabilește o legătură puternică de RELEVANȚĂ și Trust, lucruri pe care nu mulți le știu și mai mult de atât, refuză să se documenteze, urmându-i orbește pe cei ce susțin alte prostii.

De ce vă este frică să oferiți un link?
Atâta timp cât ați putea să oferiți un link unui site relevant din punct de vedere al conținutului, ce vă reține să o faceți? Da știu, vă este frică să nu pierdeți PageRank-ul, dar pot să garantez că nici nu ați testat acest lucru, adică să oferiți niște link-uri relevante și să monitorizați site-ul să vedeți PageRank-ul ce se pierde. De altfel, nici nu poate fi observat, deci, nu știu ce ați putea vedea.

Însă știți ce mă uimește pe mine? Că cei cu site-uri destul de slăbuțe, aflate la început nu oferă niciun link de teama de a nu pierde PageRank (PageRank ce lipsește bineînțeles sau este foarte mic, maxim PR1 sau PR2) și site-urile bine dezvoltate, PR5 sau PR6, oferă link-uri fără a le păsa de acest lucru, de posibila “pierdere” a PageRank-ului. Deci, unde-i buba?

Algoritmul Google este de altfel logic. În cazul în care oferiți un link unei pagini externe (altui site adică), fie acel link Dofollow sau Nofollow, Google va trimite odată cu link-ul, site-ului ce primește link-ul, o mică parte din PageRank-ul/Trust-ul și Authority-ul, site-ului mamă, adică, site-ului ce oferă link-ul. Simplu.

Ce am vrut să spun prin monitorizarea PageRank-ului? După cum probabil puțini știu, PageRank-ul se poate schimba și de câteva ori pe zi. PageRank-ul făcut public, ce poate fi văzut cu ajutorul PageRank Checkerelor, se actualizează o dată la câteva luni, luând valoarea ultimului PageRank. Este simplu. Deci, nu știu cum cineva poate susține că a pierdut PageRank pentru că a oferit niște link-uri, sau, în cazul în care a pățit acest lucru, vă pot garanta că nu este aceasta problema.

Cum te pot ajuta link-urile externe?
După cum probabil știți, Trust-ul este un criteriu foarte important de sortare a paginilor oferite de Google ca un rezultat în urma unei căutări. Un site relativ nou, nu prezintă niciun fel de Trust în fața motoarelor de căutare pentru simplul fapt că numărul backlink-urilor (atenție, backlink-uri de calitate și relevante) nu îl recomandă. Deci, un site cu o vechime anume și un Trust semnificativ, se va impune clar în fața motoarelor de căutare, lăsând site-ul relativ nou în spate, în ciuda cuvintelor cheie folosite sau a altor factori ce țin de OnPage.

Pe măsură ce numărul Backlink-urilor de calitate de care beneficiază site-ul vostru cresc, cu atât mai mult puteți observa Trust-ul pe care site-ul și-l impune în fața motoarelor de căutare. De regulă, site-urile de calitate preferă să ofere un link tot site-urilor de calitate, cu conținut relevant, nu gioarselor, folosindu-mă de acest jargon.

Pe de altă parte, în cazul în care dețineți un site relativ nou, o posibilitate de a câștiga trust în fața motoarelor de căutare ar fi să oferiți un link bine optimizat unui/unor site-uri, stabilizate și cu Trust/Authority deja câștigat în fața motoarelor de căutare.

Sfaturi pentru un linking cât mai eficient
Primul, unicul și cel mai important sfat pe care vi-l pot da cu privire la link-uri în general, fie ele Outbound fie ele Inbound, este să utilizați ancore cât mai descriptive, keyword research și să folosiți Title-uri, optimizate, după cum credeți voi mai bine.

Deasemenea, recomand utilizarea acestor link-uri în cadrul unui articol, nu într-o zonă limitată, gen, un colțișor în footer. Plasarea acestor link-uri relevante nu numai că pot ajuta motoarele de căutare, însă pot ajuta și vizitatorii ce pot găsi conținut relevant și informativ, în strânsă legătură cu subiectul dezbătut de voi.
Folosind un atribut “target _blank”, puteți ajuta utilizatorul să păstreze și site-ul vostru deschis în browser cât și site-ul către care oferiți acel link, ce se va deschide într-un alt tab/pagină.

Concluzii: Nu vă temeți să oferiți un link relevant pentru că pur și simplu nu aveți motive să o faceți. În cazul în care utilizați link-urile într-o măsură rezonabilă, să zicem undeva la maximum 5 link-uri/deeplink-uri externe pe pagină, bine, acum contează foarte mult și întinderea conținutului vostru pe acea pagină, chiar nu aveți de ce să vă faceți griji.

Rețineți și că oferirea de link-uri nu este o chestie foarte grea, în comparație cu obținerea unor link-uri de calitate și dacă vă mai și ajută, de ce să nu o faceți?

Aștept părerea voastră!