Fodmap, regimul alimentar despre care vei auzi cu siguranță

Regimul botezat Fodmap este adesea prezentat drept solutia ideala pentru persoanele care isi doresc sa slabeasca in nou an. Dar, in realitate, acest regim este destinat persoanelor care sufera de probleme intestinale cum este sindromul intestinului iritabil.

Fodmap – poate ai auzit deja vorbindu-se despre acest termen care este in realitate un acronim venit din englezescul Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polyols. Cuvantul desemneaza un regim alimentar creat de catre un nutritionist australian, Sue Sherperd. Acest regim consta in suprimarea din alimentatia de zi cu zi zaharurule asa-zise fermentescibile, adica cele care pot intra in fermentatie si care sunt absorbite mai greu si irita intestinele. Mai precis, oligozaharidele (prezente in cereale si in anumite legume), dizaharidele ( iaurturi si lapte), monozaharidele ( unele fructe) si poliolii (semi-preparatele, guma). Numeroase sunt alimentele bogate in aceste Fodmaps.

Adesea prezentat drept solutia miracol pentru a slabi si pentru a avea un abdomen plat, regimul Fodmap a fost inainte de toate imaginat pentru a le ajuta pe persoanele care sufera de sindromul colonului iritabil. Aceasta afectiune, inca necunoscuta in mare parte, afecteaza in jur de 5-15% din populatia din tarile occidentale conform revistei de specialitate New Scientist. Aceasta afectiune provoaca o multime de neplaceri precum balonare, gaze sau diaree. Alimentatia noastra are o influenta directa asupra acestor simptome.

Cum functioneaza acest regim alimentar? Intai si intai trebuie sa tineti cont de faptul ca trebuie sa consultati un nutritionist sau un medic specialist inainte de a urma acest regim. Acesta din urma va face un bilant al alimentatiei sale. Dupa care medicul este singurul in masura sa elimine din alimentatia persoanei care urmeaza acest regim alimentar alimentele cu potential periculos. Dupa cateva saptamani, odata ce simptomele au disparut, se reintroduc progresiv alimentele. Scopul este acela de a sti in ce cantitate alimentul respectiv este tolerat. Spre exemplu, persoana care tine acest regim stie ca nu va avea nicio problema daca consuma 50g de grau dar daca consuma 150g va avea cu siguranta probleme. Cel mai bine este sa nu se priveze definitiv de alimentul respectiv deoarece, pe termen lung acest lucru poate provoca intolerante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *