Evolutia dictionarului – de la format in piatra la dictionar online

Dictionarul este una dintre primele carti pe care le deschide un copil. Parintii sunt sfatuiti sa incurajeze copiii sa invete sa foloseasca un dictionar inca de la cele mai fragede varste, acesta devine cu atat mai util pe masura ce copiii inainteaza in varsta.

Un dictionar este indispensabil celor care doresc sa isi imbogateasca vocabularul, sa invete o limba straina sau sa acumuleze notiuni si termeni noi cu care se pot confrunta in anumite domenii de specialitate. Un dictionar cuprinde mai multe aspecte ale cuvintelor unei limbi: dialect, domeniu de stiinta, arta, literatura si multe altele. Termenii sunt asezati intr-o anumita ordine, sunt insotiti de definitii, traduceri, indicatii privind originea lor, sinonime, antonime, exemple, etc.

Dictionarul din piatra – baza dictionarului modern

Primele scrieri considerate drept dictionare primitive se prezentau sub forma de tablete din piatra bilingve in scriere cuneiforma. Au fost descoperite in Siria in jurul anului 2300 i.e.n.

Cel mai vechi dictionar monolingv care s-a pastrat de-a lungul timpului a fost descoperit in secolul 3 i.e. n si este de origine chineza.

Philitas, poet si savant al Greciei antice, a fost autorul unui vocabular care explica sensul unor termeni literari si tehnici rar intalniti.

Dupa Grecia Antica dictionarele incep sa isi modifice formatul si sa evolueze in acelasi timp cu modul in care se modifica atat limba scrisa cat si cea vorbita.

Pentru a intelege cat mai bine modificarile introduse intr-o limba cat si evolutia termenilor, se pot compara doua dictionare din perioade diferite.

Cel mai voluminos dictionar timpuriu este cel sanscrit denumit Amarakosa care continea aproximativ 10.000 de termeni explicati. Dictionarul modern al limbii romane DOOM (Dictionar ortografic, ortopedic si morfologic al limbii romane) contine informatia ca in limba romana exista peste 62.000 de cuvinte.

De la dictionar tiparit la dictionar online

O data cu evolutia limbii, a culturii si a tehnologiei, dictionarele au evoluat pentru a acomoda nevoile si dorintele utilizatorilor.

Dictionarele clasice si greoaie ajung usor si sigur sa fie inlocuite de cele din mediul online si sub forma de aplicatii. Pentru a tine pasul cu numeroasele schimbari si ritmul alert, autorii de dictionare implementeaza notiunile si termenii folositi in limba romana in mediile online pentru a facilita si grabi procedeul de cautare si informare.

Un dictionar de definitii este mult mai facil si rapid de folosit si in plus are beneficiul de a putea fi foarte usor de transportat. Acestea sunt optimizate in timp real si sunt considerate de catre utilizatori mult mai practice si informative.

dictionar