De ce ar trebui sa se schimbe programele de internship

Unul din subiectele cele mai aprinse ale internetului de la noi din tara la momentul actual este despre tineri, dar mai ales, despre tinerii din Romania care nu doresc sa mai munceasca. Se pare ca acestia nu doresc sa mai lucreze pe salarii de sub 1000 de euro, iar cand ies de pe bancile facultatilor spera sa isi cumpere deja casa sau masina.

Chiar daca asa pare, adevarul este undeva la mijloc. In general tinerii sunt dornici de munca, insa doresc si ei sa fie renumerati pentru munca si efortul pe care il depun. Cele mai multe oferte pentru generatia tanara sunt cele din supermarket-uri, call center, realizare de sondaje door to door, iar daca doresti ceva mai complex, vei primi doar un internship care in proportie de 90% este neplatit.

Daca se alege varianta de internship, acesta va fi foarte entuziasmat la inceput pentru ca a facut un prim pas in cariera, insa moralul va scadea treptat cand tanarul nostru va observa ca este pus la treburile de jos, sa faca ceea ce colegii lui mai experimentati nu doresc sa faca sau pur si simplu nu mai au timp. Programele de internship ar trebui gandite intr-un alt mod, bazate pe educatia tanarului cu posibilitatea angajarii acestuia, insa in realitate treaba sta altfel.

Marile companii recruteaza interni pe perioade determinate de cateva luni, iar la sfarsitul acestei perioade sunt schimbati cu altii, iar situatia se repeta la nesfarsit. Practic companiile iau tinerii in internship pentru a avea o mana de lucru in plus pentru treburile de la baza, dar pentru care sa nu plateasca nimic.

In concluzie, una din marile probleme ale tarii noastre referitoare la Piata Muncii este ca nici companiile nu fac oferte apetisante tinerilor, iar de aceea ei sunt tentati sa paraseasca tara pentru un trai mai bun. De asemenea, un salariu minim pentru tineri ar trebui sa fie de peste 2000 de lei pentru ca acesta sa poata avea un trai decent si sa nu trebuiasca sa mai ceara bani de la parinti. Nu sunt tocmai 1000 de euro, dar cu siguranta fiecare absolvent de facultate va fi multumit cu acest salariu pentru un post entry level.

Lasă Un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *