Cum poți echilibra aportul de vitamine de-a lungul întregii zile?

Exista 13 vitamine diferite de care corpul are nevoie. Sa consumi toate aceste vitamine in fiecare zi ti se pare o adevarata bataie de cap? Nu e cazul. O alimentatie echilibrata poate furniza chiar toate vitaminele de care ai nevoie.

Aporturile in vitamine, principiul. O alimentatie echilibrata inseamna si vitamine echilibrate. Adica aporturi repartizate asa cum trebuie si echilibrate. Un lucru destul de simplu. Regula cea mai importanta de care sa tii cont? Diversificare. Mananca de toate, in cantitati mici mai degraba decat sa mananci mai mult dintr-un singur aliment.

Evita in acelasi timp, alimentele transformate, felurile de mancare semi-preparate sau produsele industriale, care in general, sunt foarte slabe in vitamine si minerale.

Suplimentele alimentare? Ar trebui sa fie folosite doar in caz de carente sau cazuri mai speciale. In caz de oboseala profunda, fa o cura de vitamina C. Iarna din cauza luminozitatii mai slabe ai nevoie si de un supliment de vitamina D.

Aporturile in vitamine, echilibreaza fructele si legumele. Te simti fara vlaga in ultima vreme? In acest caz, ar trebui sa consumi cat mai multe fructe si legume pentru a-ti face plinul de vitamine. Pentru aporturi repartizate asa cum trebuie, consuma 3 mese pe zi, repartizate intre mese si gustari.

Atentie si la felul in care le pregatesti. Cu cat le fierbi mai tare, cu atat vor pierde mai mult in vitamine.

Foarte benefice, leguminoasele sunt foarte bogate in fier, in proteine si calciu. Deci ar trebui sa consume cat mai des mazare, fasole, linte sau soia, macar una sau doua portii zilnic.

In ceea ce priveste fructele oleaginoase, precum nucile, consuma intre 30 si 60 de grame pe zi pentru vitaminele B si E.

Carnea, pestele si ouale, foarte bogate si ele in vitamine, trebuie sa fie prezente si ele la masa.

Produsele lactate sunt si ele importante. Organizeaza-ti astfel ziua cu 250 de grame de lapte sau iaurt si cu 50 de grame de branza.

Iar daca ai pofta de cereale, trebuie sa stii ca sunt bogate in vitamina B. Iar uleiurile vegetale sunt bogate in vitamina E si faciliteaza absorbtia de vitaminele B, D sau A.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *