Cum alegi cele mai eficiente cititoare coduri de bare! Expertii te sfătuiesc!

Cei care au afaceri in retail cunosc importanta unui cititor de coduri bun si despre modul in care acesta poate fi de un real ajutor pentru eficientizarea operatiunilor desfasurate in magazin, indiferent de marime sau de profil. Alegerea unui cititor de coduri potrivit nu este insa foarte usoara, deoarece pe piata de profil exista o gama extrem de diversificata de modele, cu diferite functii si specificatii, ceea ce poate fi derutant chiar si pentru cei care stiu sa recunoasca niste cititoare coduri de bare bune.

Prin urmare, in continuare sunt sumarizate cele mai importante caracteristici ale acestor dispozitive, cu scopul de a inlesni activitatea celor interesati de achizitionare.

Cititoare de coduri de bare cu sau fara fir

Modelele cu fir sunt utilizate in spatiile fixe de vanzare, insa dispozitivele fara fir ofera mai mult confort si un plus de utilitate. De exemplu, pot fi folosite in cazul unor produse voluminoase, scanarea codului facandu-se direct de la raft sau din depozit.

Dispozitive mobile sau stationare

Modelele de cititoare mobile pot fi cu sau fara fir, sunt prevazute cu maner si sunt o solutie buna pentru magazinele mici sau pentru cei care lucreaza in back-office. Pentru magazinele mai mari, cu volum mare de vanzari, este nevoie de un sistem stationar, care identifica mult mai usor codul de bare decat un cititor mobil si eficientizeaza procesul de scanare. Acest lucru se datoreaza faptului ca dispozitivul dispune de mai multe raze laser, nu doar una asa cum se intampla in cazul unui cititor mobil.

Cititoarele stationare sunt des intalnite in supermarketuri, asigurand un mediu de  lucru rapid si comod. In plus, acestea au cantare integrate si sunt prevazute si cu un cititor mobil.

Tehnologia folosita

In functie de tehnologia utilizata, se diferentiaza: cititoare coduri de bare cu laser, CCD si Imager. Un cititor cu laser are capacitatea de a capta imaginea chiar daca acesta se afla la distante mari, in timp ce un cititor cu senzor CCD trebuie sa fie foarte aproape de cod  pentru a-l putea scana.

Tehnologia Imager este similara celei CCD, insa este de ultima generatie, fiind la fel de buna precum cea laser. Administratorii care isi doresc mai multa eficienta si mobilitate in magazin trebuie sa opteze pentru cititoare laser sau Imager, in timp ce pentru putine operatiuni poate fi suficient si un cititor CCD. De mentionat ca primele doua modele au preturi ceva mai ridicate prin comparatie cu cele CCD.

Leave a Reply