Bucureștiul, sursa traficului îngreunat pe drumurile naționale

Statisticile ce privesc traficul din Bucuresti nu sunt absolut deloc incurajatoare. Conform celor de la i-drpciv.ro, in 2017 capitala s-a aflat pe locul 5 intr-un top al celor mai aglomerate orase din lume. Practic, soferii care au nenorocul de a fi in Bucuresti la orele de varf pierd cu pana la 90% mai mult timp decat ar face-o in mod normal.

Mai exact, bucurestenii stau cu 57 de minute zilnic mai mult in trafic decat ar trebui sa stea, ceea ce inseamna 218 ore pe an. 10 zile din viata pierdute in fiecare an, doar pentru ca administrarea orasului nu este buna.

Marea problema este ca nu doar Bucurestiul sufera de pe urma traficului, ci si drumurile nationale. Traficul pe Valea Oltului este ingreunat ori de cate ori vine weekendul si bucurestenii aleg sa plece in vacanta si acelasi lucru se intampla si cu traficul pe Valea Prahovei.

Cine este vinovat pentru aceasta situatie?

Sunt multi vinovati, incepand cu Primaria Capitalei, care nu a investit aproape deloc in dezvoltarea transportului in comun sau in construirea pistelor de biciclete si terminand cu Ministerul Transporturilor, care nu a reusit sa duca la bun sfarsit Soseaua de Centura si nici lucrarile de constructie pentru noile magistrale de metrou.

De asemenea, primariile de sector gasesc foarte greu de realizat noi locuri de parcare, in conditiile in care numarul de masini din Bucuresti creste simtitor, de la o zi la alta. Practic, in Bucuresti sunt inmatriculate peste 1,1 milioane de masini, insa zilnic, orasul este tranzitat de peste 2 milioane.

Care ar putea fi rezolvarile pentru problema traficului?

Solutii exista, cel putin teoretic. Investitiile autoritatilor in metrou, autobuze noi, piste de biciclete si locuri de parcare ar fi cea mai buna si eficienta solutie. Din pacate, sunt foarte greu de pus in practica, asadar, responsabilitatea cade si pe umerii soferilor. Acestia sunt obligati sa gaseasca solutii alternative si sa fie cat mai informati:

  • Sa isi instaleze aplicatii de infotrafic. Ori de cate ori pleaca la drum, sa poata analiza stirile de infotrafic DN1, sau cele care privesc arterele principale din Bucuresti, in asa fel incat sa poata lua decizii cat mai intelepte.
  • Sa aiba mereu la indemana un GPS care poate sa ofere informatii despre locurile cele mai aglomerate.
  • Sa incerce sa evite, pe cat posibil, orele foarte aglomerate.
  • Sa apeleze la solutii precum ride-sharingul, care pot micsora numarul de masini aflate intr-un moment dat pe sosele.

Este destul de dificil de iesit din situatia de a fi unul dintre cele mai aglomerate orase din lume, insa nu este imposibil. Bucurestiul este un oras cu un urias potential de extindere si are capacitatea de a isi directiona bugetul in directii cat mai eficiente. Pentru o rezolvare cat mai eficienta insa, trebuie ca atat autoritatile, cat si cetatenii sa poata conlucra impreuna si sa descopere solutii eficiente, chiar daca acestea ar putea reprezenta un compromis.

One Response

  1. BadPitzi 25 septembrie 2018

Leave a Reply