Bloggerii Pierd Din Credibilitate

Bineînțeles, datorită “scursorilor blogosferei”, dacă le pot spune așa. Să nu vă așteptați la nominalizarea fiecăruia pentru că după cum știți probabil eu nu dau nume, se simte cine se regăsește în frazele scrise de mine.

Din ce în ce mai mulți bloggeri, mai vechi în blogosfera românească sau nu, predominând normal cei ce-și fac un blog doar de dragul de a-l umple cu AdSense pentru a-și scoate un pachet de țigări la zi, folosesc promovarea de produse sau firme, fără măcar să le fi testat înainte pe propria piele și mai ales, adresează laude nemeritate la adresa lor.

Sunt o grămadă de bloggeri care pentru o sumă de nimic, sumă bineînțeles, pe care orice magazine/brand și-o permite, va scrie absolut tot ce i se cere: “că face, că drege, că-i bun, că-i ieftin”. Eu îi consider SPAMMERI, fiecare cu concepția sa însă. Adică, ce mi-e unul care face spam, ce mi-e unul care face publicitate agresivă și mai ales, celor ce nu merită. Eu îi bag în aceeași oală pe amândoi.

Într-adevăr, recunosc, cine nu ar face reclamă la o firmă anume pentru o sumă destul de mare, cam toți am face trebuie să recunosc însă, majoritatea promovează un astfel de brand pe o sumă de nimic. Unde mai pui că mulți nici nu știu să scrie corect gramatical? Unde mai pui că nici nu știu să evalueze un produs sau un serviciu? Și lista poate continua, și pentru asta automat, au bloggerii de suferit. Nu toți, dar lumea generalizează ce știm noi: “Bloggerii mint, inventează, exagerează”. Nu îmi convine să fiu băgat în aceeași oală cu restul, dar lumea așa interpretează din păcate.

Ce ar trebui să facă un blogger superior unei agenții de publicitate?

În primul rând un blogger este independent, sau cel puțin ar trebui să fie. Un blogger își expune punctul de vedere la obiect, fără a fi influențat de mass media sau cei din jur și mai mult decât atât, un blogger ar trebui să știe să prezinte părțile negative ale unui produs/brand, astfel încât să nu denatureze adevărul dar în același timp, să aibă simțul persuasiv dezvoltat, chiar prezentând aspectele negative.

Cam astea ar fi principalele motive pentru care eu i-aș da crezare și mai multă importanță unui blogger. Pentru mine, expunerea de păreri contra asupra unui produs ori brand, mă face să-l studiez mai în amănunt deoarece sunt sătul de “lingăii” care expun numai păreri pro, neargumentate mai ales, sau argumentate exagerând. Peste tot reușim să vedem o promovare de produse ce are numai părți bune: “Acest produs este formidabil, trebuie avut, este foarte bun, e ieftin, e de calitate”. Dar chiar există vreun produs fără niciun defect? Nu cred. Însă, așa se face o promovare asupra gradului de credibilitate, care scade.

Drept urmare, după cum v-am spus, gradul de credibilitate al bloggerilor a scăzut în ultima perioadă, și nu știu de ce presimt, dar va scădea în continuare. O recomandare a unui produs, plătită sau nu, ar trebui să expundă toate aspectele pozitive, dar și o parte din cele negative, pentru că uneori, ți se pare cam “Prea bun să fie adevărat, recunoașteți!”.

Acum, adevărul este că fiecare face ce vrea cu blogul său, știu, o să aud și această replică, dar din asta va rezulta calitatea acelui blog. Așa încurajez toți bloggerii ce folosesc Advertising-ul. Încercați să selectați recomandările de produse sau firme și să alegeți ceea ce merită. Nu cred că merită câteva zeci de euro pentru a pierde credibilitate în fața publicului sau cel puțin eu nu cred lucrul ăsta.