Before I Fall – Un film de zece

Pot spune că văd rar câte un film și de multe ori se dovedește a fi ori o pierdere de timp, ori cel mai bun film văzut până în acel moment.

Nu toate filmele sunt demne de Oscar, însă m-am convins că nu treabie neapărat ca un film să dețină un premiu important pentru a fi catalogat drept bun sau pentru a avea ce învățături desprinde din el.

Before I Fall, este filmul ce l-am văzut recent, iar în viziunea mea este un film în principiu banal dar în esență extraordinar. La prima vedere ai zice că este dedicat unei anumite categorii de vârstă, mai exact e mai mult un film cu și pentru adolescenți, însă consider că ai ceva de învățat din acest film la orice vârstă te-ai afla. Mesajul transmis este unul profund.

Apărut în 2017, Before I Fall, reprezintă povestea unei adolescente ce aparent are o viață frumoasă, lipsită de griji și ferită de probleme. Aceasta este însă… doar aparența căci Samantha trăiește iluzia unei vieți perfecte, ce se va dovedi în scurt timp că nu este ceea ce pare.

Ziua de 12 februarie este practic esența întregului film, este ultima ei zi trăită înainte să moară la ora 00:39 într-un accident auto. Deși nu bănuiește absolut nimic despre ceea ce va urma, Samantha își trăiește ultima ei zi cum o face de obicei… alături de prietenele ei populare și de iubitul ei dorit de toate fetele din liceu. Cum popularitatea are un preț, ea se comportă destul de urât cu persoanele din jur, datorită atitudinii rebele de care încearcă să dea dovadă.

La sfârșitul zilei, pleacă în mijlocul unui scandal de la o petrecere împreună cu prietenele ei este implicată într-un accident auto, unde practic își pierde viața. Când ea se trezește în patul ei dimineața și exact la aceeași oră, exact în aceeași dată, înțelege că ceva ciudat se petrece cu viața ei.

Constată că în fiecare seară moare și se trezește în aceeași zi. Acest lucru îi dă șansa să adopte diverse personalități, să își schimbe atitudinea față de prieteni și situații.

Faptul că este condamnată să retrăiască la nesfârșit ziua de 12 februarie… o face pe protagonistă să-și pună semne de întrebare asupra vieții. Blocată în bucla temporală, ea încearcă cu ardoare să dezlege misterul zilei de 12, să înțeleagă de ce în fiecare seară moare iar dimineața ia aceeași zi de la capăt.

În prima încercare de a rezolva acest puzzle complicat, ea reflectează aspupra persoanelor din jur și ajunge la concluzia că practic suportă consecințele faptelor celor din jurul ei. Comportamentul groaznic al prietnelor ei față de o altă fată din liceu o face să își urască prietenele. Prin modul meschin de a se comporta prietenele ei și indirect ea, ajunge să o ducă pe fata batjocorită până-n pragul sinuciderii.

Trăind de foarte multe ori aceeași zi, Samantha întelege până la urmă că schimbarea trebuie să vină mai întâi din ea, motiv pentru care alege să trăiască practic pentru ultima dată ziua de 12 februarie, făcând lucrurile corect.

Conștientizarea șansei de a repeta ultima zi din viață este punctul culminat! Să ai ocazia de a repeta ultima ta zi din viață pentru a-ți da seama de fapt unde ai greșit și cum trebuie să faci lucrurile corect, reprezintă scenariul destul de bine gândit al filmului.

Cred că de aici învățăm că viața noastră nu e un film și nu avem ocazia de a repeta ultiam zi din viață pentru a face lucrurile corect, deci trebuie să intervină schimbarea în noi înainte de a veni ultima clipă.

Am încercat să vă spun puțin din esența filmului fără a dezvălui detalii căci este un film pe care-l recomand din suflet să-l vedeți și cu siguranță ar schimba în mulți viziunea asupra vieții. Filmul îl puteți vedea pe the123movie.com, fără subtitrare în limba română, dar la o calitate extraordinară… cu ocazia aceasta vă puteți exersa și cunoștințele în limba engleză.

Cred că prima întrebare pe care ți-o poți pune la finalul filmului este ”cum aș alege să trăiesc ultima zi din viață?” Este un film ce te face să reflectezi mult asupra vieții, asupra comportamentului tău și să te gândești mai mult la schimbarea care trebuie să vină din interior.

Fii schimbarea pe care vreo s-o vezi în lume”, aș zice eu că este motto-ul acestui film, deoarece te afce să înțelegi că singura persoană pe care ai puterea să o schimbi… ești numai tu.

Trailerul filmului se găsește aici: https://www.youtube.com/watch?v=q3Zyy4ZXegE

Leave a Reply