Autostrăzile Noastre Și Autostrăzile UE

Vreau să punctez în primul rând că suntem unici în toată Europa, într-un fel sau altul, deoarece până acum, lucrurile ce urmează să le prezint, nu au mai fost întâlnite în nicio țară civilizată din Europa, deși, dacă mă gândesc mai bine, nici pe celelalte continente nu știu dacă veți găsi așa ceva.

Care sunt lucrurile care fac autostrăzile noastre unice în toată lumea? O să vedeți în ceea ce urmează:

  • Suntem singura țară din lume unde puteți vedea indicatorul “Alte Pericole” pe autostradă. Ce înseamnă asta? Inseamnă că pe autostrazile noastre pot circula adesea oi, vaci, cai și alte animale și mai mult de atat, unele microbuze mai și opresc pentru a lua călători clandestini sau a-i lăsa undeva. Nu ar fi exclus ca pe viitor să avem indicatorul “Atenție Animale”.
  • Suntem singura țară din lume unde puteți vedea indicatoarele pentru “Limitare de viteză la 60-70-80 KM/h” și “Denivelări” pe autostradă. Da, ați auzit bine și cu siguranță le-ați și văzut. Autostrada se presupune a fi o porțiune de drum foarte bună, de mare viteză, care să ocolească unele orașe pentru a evita ambuteiajele și a ajunge mai rapid la destinație. Ei bine, acest lucru nu e valabil și pentru România. Numai noi putem avea porțiuni pe autostradă unde trebuie să reduci viteza la limitele stabilite de indicatoare.
  • Suntem singura țară din lume unde este posibil să aveți nevoie de “Lanțuri de Iarnă” pentru a circula pe autostradă iarna. Și ăsta un lucru foarte ingenios. Eu știam că lanțurile se folosesc doar în situații excepționale, pe gheață curată sau zăpadă foarte mare dacă rămâneți înțepeniți, dar acest lucru nu este valabil pe autostradă, sau cel puțin așa e normal. Probabil cei care au pus acest indicator pe autostradă, nu cunosc semnificația indicatorului Autostradă și îl confundă cu vreun drum comunal. Oricum, ei și-au luat o măsură de precauție știind că nu vor dezăpezi prea des, și ne-au avertizat.
  • Suntem singura țară din lume unde puteți vedea gropi pe autostradă. Pe unele porțiuni de drum, gropile pot fi considerate deja cratere. Bineînțeles că avem și gropi pe autostradă că altfel nu mai eram diferiți de restul țărilor civilizate. Unele gropi într-adevăr, sunt relativ mici, însă nu doresc nimănui să ia vreo groapă pe autostrada București – Pitești pentru că o asemenea groapă la 130KM/h, garantat nu va face bine mașinii și nici siguranță nu prea aveți.

Astea sunt autostrăzile noastre, două mari și late, dacă facem abstracție de la ultima noastră autostradă de câțiva kilometri, care ne face iarăși unici în lume cu cea mai mică autostradă. Pe langă asta, să nu uităm nici de autostrăzile suspendate ale lui Oprescu.

În concluzie, ar trebui să fim mândrii că suntem unici în lume pentru aceste realizări! Nu e așa?