Analiza Unui BlogRoll Din Punct De Vedere SEO

Oricine ce deține un blog are un BlogRoll, fie în scop de Marketing, fie publicitate ori pentru a-și nota anumite bloguri ce merită citite. În cele ce urmează, o să vă prezint toate aspectele din spatele unui blogroll.

Amplasarea BlogRoll-ului (FrontPage)

De cele mai multe ori, blogroll-ul poate fi găsit ori în sidebar (partea din dreapta a paginii) ori în footer (în josul paginii). Din punct de vedere strict SEO, amplasarea lui în oricare din locațiile prezentate mai sus, nu vă aduce niciun avantaj sau dezavantaj.

Din punct de vedere al accesărilor, este de discutat deoarece un blogroll aflat în footer, garantat nu va avea aceleași accesări cu un blogroll mult mai vizibil poziționat, aflat în sidebar.

Amplasarea BlogRoll-ului pe o pagină secundară

Amplasarea blogroll-ului pe o pagină destinatar sau separate înseamnă crearea unei pagini și popularea ei cu link-uri. De cele mai multe ori, o asemenea pagină este mult prea încărcată cu link-uri, și de regulă, dacă un blogroll aflat în sidebar poate avea până la 10 link-uri (veritabile din punct de vedere SEO), o astfel de pagină create special pentru a afișa “blogroll-ul” deoarece nu prea îl mai pot considera blogroll, poate avea câteva zeci bune. Spre deosebire de blogroll-ul aflat în frontpage (sidebar sau footer), acesta are o valoare semnificativ scăzută. DE CE? Păi hai să vin cu argumentele.

Backlink-urile – În primul rând au o valoare MULT mai scăzută. De regulă, cine va face linkbuilding superficial (și aici vorbesc de un blogger “casual”), nu va da importanță acestei pagini. Adică, în procesul său de linkbuilding, el va ținti întotdeauna, sau în 95% din situații că poate mai sunt și excepții, INDEX-ul, și în niciun caz: http://www.blog.ro/blogroll corect? Deci, numărul de backlink-uri cu destinația acestei pagini este extrem de mic și de aici pornesc celelalte caracteristici nu tocmai benefice pentru site-ul aflat în acest tip de blogroll.

PageRank-ul – Aici m-am folosit de un alt blog, mai exact al tovarășului Chinezu pentru a face această comparație. El, spre exemplu, are PageRank 5 pentru INDEX și PageRank 4 pentru pagina cu Blogroll-ul, el fiind unul din cazurile fericite, deoarece diferența nu este majoră, vechimea site-ului își spune și ea cuvântul. Sunt unele cazuri în care o astfel de pagină scade foarte mult, față de INDEX. Deci, în mod cert, beneficiile aduse de un link în blogroll-ul aflat pe frontpage, nu se compară cu beneficiile unuia aflat pe o pagină separată.

TrustRank-ul și PageAuthority – Deasemenea, influențate de numărul și calitatea backlink-urilor, este pur și simplu normal ca numărul backlink-urilor cu destinația INDEX să fie mai mare decât o pagină secundară, în cazul lui Chinezu blogroll. Deci, din nou, calitatea link-urilor din această sursă vor avea un impact mai scăzut asupra site-urilor țintite (ce pleacă de pe această pagină).

Accesările și Traficul Generat – Logic și din acest punct de vedere. Blogroll-ul fiind amplasat pe o pagină secundară, nu va avea aceleași accesări ca un link aflat pe prima pagină, asta e clar. Mai mult de atât, cum de la ultimul PageRank Update, Google a precizat că un factor major ce influențează calitatea unui link este ACCESAREA, este normal ca și calitatea acelui link să fie mai scăzută din moment ce accesările sunt mai mici, datorită amplasării link-urilor pe o pagină secundară.

NoFollow și DoFollow – Despre asta am mai discutat. Chiar dacă link-urile aflate pe o pagină secundară sunt DoFollow, accesările fiind mult mai mici, actualizările fiind mult mai rare (pentru a atrage crawlerii), aceste link-uri aflate pe o pagină secundară, pot fi și DoFollow și NoFollow. Nici măcar în cazul în care ele sunt DoFollow, ele nu vor avea o valoare mai mare, și nici cel puțin egala cu a unui link NoFollow aflat pe prima pagina.

OutBound Links – Pe o astfel de pagină destinată unui blogroll, numărul de link-uri este foarte mare în comparație cu un blogroll aflat în sidebar ori footer. Cu cât numărul de link-uri OutBound (ce pleacă de pe site), este mai mare, cu atât valoarea lor scade. Imaginați-vă exemplul dat, precum într-un blogroll s-ar aflat 10 Link-uri, iar pe o pagină destinată unui blogroll, aveți 50-100 Link-uri. Valoarea lor scade semnificativ din păcate.

Concluzii: Concluziile le poate trage fiecare. Cert este că valoarea unui link aflat pe o pagină secundară este mult mai mică decât valoarea unui link aflat pe prima pagină. Acum, putem spune că totuși este un link ok, și aflat pe un site cu o nișă relevantă, e bine-primit, nu vă afectează negative în niciun fel, dar nici beneficiile nu sunt foarte mare, asta este ideea.