5 mituri despre cancerul la sân

1. Doar femeile care au in familie o persoana bolnava de cancer la san pot lua boala

Realitatea sta putin diferit. Se pare ca peste 70% din femeile care au fost diagnosticate cu cancer la san, nu au niste factori de risc identificati pentru poala lor. Insa, cu toate acestea, persoanele care au o ruda de gradul intai care sufera de cancer la san, au in risc mai dezvoltat de a prelua acea boala. Riscul se mareste alarmant de mult daca deja sunt doua persoane care sufera de aceasta boala. Deci, orice femeie poate suferi de cancer la san, insa cele care au o ruda in aceasta situatie au sanse mai mari.

2. Purtarea sutienului poate provoca cancerul la san

Sunt tot felul de afirmatii care precizeaza faptul ca sutienele conventionale compreseaza sistemul limfatic, provocand practic acumularea toxinelor, acestea ducand inevitabil la aparitia cancerului de san. Insa aceste declaratii sunt total nestiintifice, iar cercetarile au aratat ca sutienele, indiferent de etanseitatea lor, nu au legatura cu riscul de a avea cancer mamar.

3. Operatia de tratare a cancerului la san poate avansa boala

Exista vorbe care spun ca atunci cand se face operatia de tratare a cancerului la san, boala poate avansa si mai mult. Din fericire pentru noi, chirurgia nu provoaca cancer la san, si nici nu avanseaza raspandirea acestuia.

4. Implanturile de san pot creste riscul de cancer mamar

In realitate, femeile care au implanturi mamare nu au un risc mai mare de a obtine cancer la san de-a lungul vietii, potrivit cercetarilor facute pana la momentul de fata. Singura problema este ca mamogramele standard nu mai pot fi facute de catre aceste femei pentru ca nu mai functioneaza potrivit, de aceea ele vor trebui expuse la razele X.

5. Femeile cu sanii mici au sanse scazute de a dobandi cancer la san

In fapt, nu exista nicio legatura intre cancerul de san si marimea sanilor. Singura diferenta este ca sanii foarte mari sunt mai greu de examinat in defavoarea celor mici, de aceea examenele clinice, mamografiile sau RMN-urile vor fi putin mai dificil de efectuat. Toate femeile trebuie sa se ingrijeaza de starea de sanatate a sanilor lor, indiferent de marimea acestora.

Leave a Reply