Cum contestăm o amendă de circulație

Situațiile din trafic sunt uneori complicate și ne fac să încălcăm ușor regulile de circulație. Ni se poate întâmpla să fim opriți de agenții de circulație și să fim amendați, poate mai mult decât e cazul. Uneori putem fi amendați abuziv.

Nu e obligatoriu să acceptăm amenda ci o putem contesta atunci când considerăm că este abuzivă. Trebuie să ne amintim întodeauna că polițistul se mai numește și agent constatator și nu degeaba se numește așa.

El pur și simplu constată o situație de fapt, iar singurul care poate decide dacă am încălcat sau nu o regulă de circulație sau dacă sancțiunea este aplicată corect sau nu este judecătorul. Pentru ca acesta să poată decide mai trebuie să facem noi un pas obligatoriu – sa contestăm amenda.

Contestația se poate face în termen de 15 zile de la momentul în care procesul verbal ne este comunicat, adică de la semnarea lui sau de la venirea lui prin poștă. Dacă nu facem contestația în acest termen, ea devine definitivă.

Cererea de chemare în judecată se înaintează la registratura judecătoriei din apropierea locului în care am fost amendați sau în care ne-a fost ridicat permisul de conducere. Alături de cerere trebuie depusă o copie după procesul verbal și dovada că am achitat taxa de timbru judiciar, în valoare de aproximativ 20 de lei.

Urmează apoi procedura de regularizare a cererii în care nu trebuie să facem decât ce ne cere instanța însă doar dacă e cazul. Daca cererea este făcută cum trebuie, nu mai trebuie făcut nimic până la primul termen de judecată.

Trebuie să reținem că în proces suntem pe poziție de egalitate cu Poliția. Nu trebuie să probăm că suntem nevinovați. Poliția trebuie să dovedească prima că sancțiunea e corectă, iar noi avem dreptul de a combate orice probă a acesteia, inclusiv prin alte probe.

Lasă Un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *